Dolar 28,8960
Euro 31,4606
Altın 1.923,44
BİST 8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Pts 13°C
Sal 12°C
Çar 13°C
Per 9°C

“Uzun Vadeli Covid” Bayanlarda İki Kat Daha Fazla Görülüyor !

Geçmeyen ateş, öksürük, grip belirtileri, adet düzensizlikleri…

“Uzun Vadeli Covid” Bayanlarda İki Kat Daha Fazla Görülüyor !
REKLAM ALANI
Nisan 4, 2023 4:35 pm
63

Geçmeyen ateş, öksürük, grip belirtileri, adet düzensizlikleri…

Covid’i ağır geçirmeyenlerde bile, 12 haftadan uzun mühlet devam eden belirtilerin varlığı “Uzun Periyodik Covid (Long Covid)” olarak isimlendiriliyor. Uzun Vadeli Covid’in bayanlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Şevket Arslan “Uzun Vadeli COVID’’in Covid’den sağ kurtulanların %70’inde görülebileceğini ve tanısı için rastgele bir kan testinin bulunmadığını belirtiyor.

COVID-19 enfeksiyonu, bağışıklık sisteminin işleyişini zayıflatabiliyor ve bu tesir uzun müddet devam edebiliyor. Hastalığı ağır geçirmeyenler de bile, 12 haftadan uzun mühlet devam eden ve bu belirtilerin öbür bir sebeple açıklanamaması durumu ‘’Uzun Müddetli COVID’’ olarak isimlendiriliyor. Bu duruma “Akut Sonrası Covid Sendromu”, “Post-COVID-19 Durumu” üzere  isimler de  veriliyor.

‘’Uzun Vadeli COVID’in, Akut COVID olarak isimlendirilen bulaşıcı semptomların olduğu ateş ve öksürük üzere hafif grip gibisi semptomlardan farklı olduğunu açıklayan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Şevket Arslan COVID enfeksiyonundan sağ kurtulan bireylerin yaklaşık %30 ila 70’inin ‘’Uzun Müddetli COVID’’ belirtilerini yaşayabileceğini söylüyor. Bu durumla bağlantılı olarak akciğer, kalp, hudut sisteminin de dahil olduğu birçok organ ve sistemi ilgilendiren 200’den fazla belirti bildirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Şevket Arslan, “Bunlar ortasında en dikkat cazibeli olanları; halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüste ağrı ve sıkışma, çarpıntı, anksiyete, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, bunama, bilinen sözlerin hatırlanamaması, tat ve koku bozukluğu, kas ve eklem ağrısı, halüsinasyon, uyku bozuklukları, alerjik belirtilerin açığa çıkması ya da şiddetlenmesi, bağışıklık sisteminde zayıflama, enfeksiyon sıklığında artma, duyma ve görmede değişme, ishal ve kabızlık, idrar kaçırma, adet düzensizlikleri olarak sıralanabilir” dedi.

“BAĞIRSAK MİKROBİYOM ÇEŞİTLİLİĞİ COVID-19 ENFEKSİYONUNDAN SONRA DEĞİŞTİ”

“Koronavirüs bağışıklık sistemini hem çok çalıştırıp yorabiliyor hem de bağışıklık hücrelerinin olağan fonksiyonunu yapamaz hale getirebiliyor” diyen Arslan, virüsün, adeta akına geçerek bedende doku ve hücre hasarıyla sonuçlanan bir kaos ortamının oluşmasına yol açtığını söylüyor.  Bağışıklık sistemi ile bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin bağının uzun mühletten beri bilindiğini söz eden Arslan, doğal beden savunmasında değerli yeri olan bağırsak mikrobiyom çeşitliliğinin de COVID-19 enfeksiyonundan sonra değişebildiğini söz ediyor. Arslan, bu değişikliğin de ‘’Uzun Periyodik COVID’’ gelişimine katkı sağladığının altını çiziyor. 

HER BİREY RİSK TAŞIYOR ANCAK BAYANLARDA İKİ KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR…

‘’Uzun Vadeli COVID’’ görülme mümkünlüğü yaşla birlikte artsa da bayanlar ortasında uzun periyodik Covid’in iki kat daha yaygın görüldüğünü tabir eden Arslan, “Eşlik eden diyabet, böbrek, kalp ve karaciğer hastalıkları, astım, obezite, berbat hayat şartları riski arttırmaktadır. Lakin COVID enfeksiyonunun şiddetinden bağımsız olarak da her birey risk taşımaktadır” diye konuşarak kelamlarını şöyle tamamladı:

“COVID-19 aşısı, enfeksiyona yakalanma riskini azalttığı ve bağışıklığı güçlendirdiği için ‘’uzun periyodik COVID’’ riskini azaltmaktadır. ‘’Uzun vadeli COVID’’ tedavisinde tesiri kanıtlanmış belirli bir ilaç şimdi olmadığı için çoklukla belirtilerin hafifletilmesine yönelik yaklaşımlar doktorlarca önerilmektedir. Belirtilerin hafifletilmesinde istikrarlı beslenme, fizikî aktivite, uyku sisteminin sağlanması, COVID-19 aşısının yaptırılması, D vitamini desteği, doğal yoldan alınan probiyotikler ve koenzim bağışıklığı güçlen

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.