Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Az Bulutlu
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Paz 12°C
Pts 11°C
Sal 13°C
Çar 15°C

Sistem Küresel Danışmanlık’tan Türkiye bilişim kesiminin ihracat bilançosuna ışık tutan rapor

Sistem Küresel Danışmanlık, Türkiye bilişim kesiminin ihracat bilançosuna ışık tutan “İhracat Ekosistemi ve Bilişim Dalına Yansımaları” raporunu yayınladı.

Sistem Küresel Danışmanlık’tan Türkiye bilişim kesiminin ihracat bilançosuna ışık tutan rapor
REKLAM ALANI
Nisan 16, 2023 12:00 pm
67

Sistem Küresel Danışmanlık, Türkiye bilişim dalının ihracat bilançosuna ışık tutan “İhracat Ekosistemi ve Bilişim Dalına Yansımaları” raporunu yayınladı. Türkiye’nin ihracat gelişiminde bilişim şirketlerinin hissesini inceleyen rapor, birebir vakitte bilişim şirketlerinin ihracat faaliyetlerine yönelik hibe ve teşvik programları hakkında ayrıntılı bir rehber niteliğinde. 

İhracatla milletlerarası büyüme gerçekleştirmek isteyen şirketlere profesyonel danışmanlık hizmetleri sağlayan Sistem Global Danışmanlık, daha güçlü bir Türkiye için yenilikçi ve küresel ölçekte kıymet yaratma maksadıyla gerçekleştirdiği dal araştırmalarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’nin ihracat karnesine dair kıymetli bilgiler içeren “İhracat Ekosistemi ve Bilişim Kesimine Yansımaları” raporu, Türkiye ihracat ekosisteminde bilişim şirketlerinin hissesini alt dal kırılımları vererek mercek altına alıyor. Teknoloji temelli eser ve hizmet ihracatının katma paha potansiyeline yönelik bulguların yer aldığı raporda, ihracatta alternatif rotaların barındırdığı fırsatlara da dikkat çekiliyor. 

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan “Bilişim Kesimi ve Ar-Ge, Yatırım Ekosistemine Yansımaları” raporunun devamı niteliğindeki bu yeni rapor ayrıyeten, Ticaret Bakanlığı’na bağlı İhracatçı Birlikleri’nin şirketlere sunduğu hibe ve teşvik programları hakkında ayrıntılı bilgiler sunuyor.

Bilişim ihracatı yüzde 58 arttı

2021 dataları baz alınarak hazırlanan raporda, Türkiye’nin ihracat hacminin 2021 yılında yüzde 33 artarak 225,4 milyar dolara ulaştığı bilgisine yer veriliyor. Bu artışın net ihracat büyümesine katkısının 4,9 puan olduğu belirtilirken en çok ihracat yapılan dallar sırasıyla otomotiv, kimyevi unsurlar, çelik, hazır giysi ve elektrik – elektronik. Bilgi ve irtibat teknolojileri bölümünün Türkiye’nin toplam ihracat hacmi içindeki hissesi ise 2 milyar dolar büyüklüğünde. 

Global bilgi ve irtibat teknolojileri pazarı 2021 yılında yüzde 13’lük büyüme göstererek 4,3 trilyon dolar düzeyine yükseldi. Türkiye bilişim kesimi ise 2021 yılında bir evvelki yıla kıyasla yüzde 58’lik artış göstererek 17,5 milyar TL’lik ihracat gerçekleştirdi. 

Her iki Bilişim 500 şirketinden biri ihracat yapıyor

Türkiye’nin ciro baz alınarak belirlenen en büyük 500 bilişim şirketini ortaya koyan Bilişim 500 Araştırması’na katılan şirketler özelindeki tahlillerin de yer aldığı rapora nazaran, Bilişim 500 araştırmasına katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 55’i ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracattan elde edilen toplam gelir ise 4 milyar 600 bin TL.

Raporda, ihracat gelirlerinin 2021’de bir evvelki yıla nazaran yüzde 30 artış gösterdiği belirtilirken, gelirlerin yüzde 37’sinin donanım, yüzde 32’sinin yazılım, yüzde 31’inin hizmet ihracatından elde edildiği bilgisine yer veriliyor. 

İhracatta büyüme yarışının önderi yazılım kesimi oldu

Bir evvelki seneye nazaran toplam net gelir artışında yüzde 40 büyüme gösteren yazılım dalının, ihracat gelirlerini yüzde 59 oranında arttırması ise yazılım firmalarının ihracattaki başarılarına dikkat çeken datalar ortasında yer alıyor.

Bilişim 500 şirketleri ortasında en yüksek ihracat geliri elde eden firmalar sıralamasında, yazılım kategorisinde Roof Stacks Yazılım, donanım kategorisinde Corning Optik İletişim ve hizmet kategorisinde Teleperformance Türkiye birinci oldu.

İhracatın yüzde 42’si Avrupa’ya yapılıyor

Raporda yer alan bilgilere nazaran, ihracat yapan firmaların yüzde 42’si Avrupa’ya ihracat gerçekleştiriyor. İhracat yapılan bölgelerde Avrupa’dan sonra Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler yer alıyor. 

İhracat yapılan bölgelerin çeşitlendirilmesinin Türkiye bilişim dalın ve ihracat ekosisteminin gelişimi açısından ehemmiyetine işaret edilen raporda, Asya/Pasifik ve Afrika bölgelerinin potansiyeline de dikkat çekilerek firmaların potansiyeli yüksek yeni pazarlar için maksat pazar tespiti yapmaları öneriliyor.

Raporda detaylarına yer verilen hibe ve teşvik programları ise şöyle:

  • Uluslararasılaşma / Faaliyet Bazlı ve E-Turquality Destekleri
  • Yurt Dışı Eser, Hizmet, Marka, Patent, Fikri Mülkiyet Tescil ve Muhafaza Desteği
  • Rapor ve Bilgi Tahlil Desteği
  • Belgelendirme Desteği
  • Yurt Dışı Arama Desteği
  • E-Ticaret Site ve Platformlar ile Milletlerarası Kuruluşlara ferdi üyelik desteği
  • Yazılım, Taşınabilir Uygulama
  • Dijital Oyun Geliştirme Desteği
  • Kiralama Masrafları Desteği
  • Pazara Giriş Desteği
  • Reklam Tanıtım ve Pazarlama Desteği
  • Ürün Yerleştirme Desteği
  • Etkinlik Desteği
  • Yurt Dışı Ünite Desteği

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.