Brandefense CEO’su Hakan Uzun: Siber dünyada gündem ısınıyor
Siber güvenlik dünyası son devirde epeyce hareketli günler geçiriyor. Farklı motivasyonlara sahip hacktivist kümelerin hücumları yeniden dünyanın farklı bölgelerindeki kamu ve özel dal kuruluşlarını amaç alıyor.

Siber güvenlik dünyası son periyotta epey hareketli günler geçiriyor. Farklı motivasyonlara sahip hacktivist kümelerin hücumları yeniden dünyanın farklı bölgelerindeki kamu ve özel dal kuruluşlarını amaç alıyor. Brandefense CEO’su Hakan Uzun siber güvenlik alanındaki gelişmeleri değerlendirirken hacktivist bir kümenin fidye yazılımı tehdidiyle öne çıkmasının bölüm için taşıdığı kıymeti vurguladı.
İçerisinde bulunduğumuz teknoloji çağında siber ataklar her geçen gün artış göstermeye devam ediyor. Bilhassa hacktivist kümelerin güç kazanmasıyla birlikte bu alandaki tehdit büyürken, 2023’ün birinci çeyreği içerisinde de bu tehditler birer siber hücuma dönüştü. Hacktivist kümelerin çeşitli akınlar özelinde birbirlerini desteklemesi yahut bir uğraş içerisine girmesi gündemi hayli ısıtırken, akıllara da “Küresel bir siber savaş mı başlıyor?” sorusu geldi. Brandefense CEO’su Hakan Uzun siber güvenlik dünyasındaki son gelişmeleri kıymetlendirdi.
“Son günlerde siber güvenlik gündemi epey ağır geçiyor. Bilhassa hack kümelerinin farklı ülkelerdeki kamu ve özel kuruluşları gaye alması global manada bir hareketliliğe neden olmuş durumda. Geçmişte sıkça işittiğimiz savaşların artık cephede değil siber alanda gerçekleşeceği telaffuzuna bugün tanıklık ediyoruz. Zira dünya haritasına baktığınızda Rusya’dan Sudan’a, Malezya’dan İsrail’e kadar birçok hücum yaşanıyor.
Bu hücumlardan bir tanesi geçtiğimiz günlerde AnonGhost Official isimli hacktivizm kümesi tarafından İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDS) karşı gerçekleştirildi. Küme atağa ait delil olarak ise İsrail’de bulunan kimi sunucuların uzaktan erişim bilgilerine sahip olduğunu tez ederek bir IP adresi listesi paylaştı. Bununla da yetinmeyen AnonGhost, İsrail bankalarına ilişkin binlerce müşteri hesabı erişimi olduğunu da sav etti ve delil olarak “Bank Hapoalim” isimli bankanın internet bankacılığı şubesinden alınan ekran imgesini paylaştı. Fakat bu ispatın sektörel istihbarat açısından hayli yetersiz olduğunu söylemek mümkün.
Hacktivist kümeler fidye yazılımı tehdidine mi yöneliyor?
Filistin yanlısı AnonGhost Official’ın İsrail’deki kurumlara gerçekleştirdiği taarruzlar dışında Anonymous Sudan isimli hacktivizm kümesinin, Fransa ve Belarus’ta bulunan birtakım havalimanları ve hastanelere yönelik DDoS saldırısına başladığını duyurması da sektörel olarak yankı uyandıran gelişmelerin başında geliyor. Anonymous Sudan’ın saldırısına, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte ortaya çıkan KillNet kümesinden da dayanak geldi. Anonymous Sudan kümesi ile KillNet’in hücumları bunlarla da sonlu kalmadı. Anonymous Sudan’ın Avustralya eğitim dalını maksat alan hücumlarına tekrar KillNet’ten takviye geldi.
Öte yandan Anonymous Sudan şu ana dek büyük bir taarruz ilanı yayınlamadı. Çoğunlukla kıyıda köşede ve açıkta kalmış sunuculara zafiyetleri münasebetiyle erişip çeşitli tehditler yaratıyorlar. Hacktivist bir kümenin fidye yazılımı tehdidiyle öne çıkmasını siber güvenlik dünyası için görece “yeni” bir gelişme olarak kıymetlendirebiliriz.
Anonymous Sudan’ın hücumlarına verdiği dayanakla dikkat çeken KillNet, geçtiğimiz günlerde şirketleşmeye gittiğini ve yatırımcı aradığını duyurdu. “BLACKSKILLS” ismi verilen bu oluşumun 24 farklı bölgede ünitesinin olduğu ve şirkete katılmak isteyen 3 binden fazla tehdit aktöründen müracaat alındığı tez ediliyor. Teşebbüsünü “Özel askeri hacker şirketi” olarak isimlendiren KillNet, müracaatları bir Telegram botu aracılığıyla toplarken, başvurusu kabul edilen adayların anonimliğinin sağlanmasının akabinde şirkete katılacağı belirtiliyor.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı